VORES TUR TIL FILIPPINERNE

Vores tandlægeklinik tager hvert år ud i verden for at lave frivilligt hjælpearbejde. Det gør vi for at fremme tandsundhed for alle.

Skærer du tænder i søvne?

Hvorfor skærer man tænder?

Omkring 5 pct. af voksne lider af kronisk natlig bruksisme, der betyder, at de skærer tænder i løbet af natten. Det er ikke alle, der ved at de skærer tænder, og nogle bliver ret overrasket, når deres tandlæge gør dem opmærksom på det. De fleste der lider af bruksisme kan dog mærke det i deres kæber og muskler, når de vågner, og mange har hovedpine langt op ad dagen.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skærer tænder?

Hvis du kan genkende de beskrevne gener eller du på anden måde har mistanke om, at du skærer tænder om natten, bør du kontakte din tandlæge. Vi kan hos Rosenklinikken foretage et tandeftersyn for at identificere, om du skærer tænder eller ej.

Hvilken betydning har det for tænderne?

Hos de personer, der hver nat skærer eller presser tænder, er det uundgåeligt, at deres tænder tager skade. Der ses ofte slidskader og revner i tænderne. Hvis du oplever isninger i tænderne eller lyn/jag når du tygger kan det være symptom på revner.

Skærer du tænder kan du selv gøre følgende:

  • Mindre stress – er din hverdag presset og oplever du situationer, hvor du kan mærke på din krop, at du føler dig stresset, så sæt farten ned.
  • Skriv noter om morgenen – skriv dine gener om morgenen ned; har du ondt i kæberne? Er du øm i kæbemusklerne? Har du hovedpine. På den måde kan du se om der er sammenhæng mellem meget travle dage og graden af dine gener.
  • Indtag mindre alkohol, nikotin og koffein – det påvirker det naturlige søvnmønster og kan have indflydelse på, i hvor høj grad du skærer tænder.
  • Kontakt din tandlæge, måske har du brug for en bideskinne.